Direktlänk till inlägg 31 augusti 2011

Makt..

Av Silvia Marinkovic - 31 augusti 2011 06:50

Det finns olika typer av makt, men en sorts makt har jag funderat lite mer kring än andra.... Kunskapsmakt!


Den som besitter kunskapen som andra inte har, har en viss makt. Detta ser man exempel på varje dag faktiskt men kanske inte lägger märke till.

Om vi tar några exempel: Specialistkunskap hos vissa läkare, där vi alla är beroende av att han delar med sig av den. De som har förtur till viss information, kan vara smittskyddsinstitutet, krigsmakten mm. Tänk om dessa väljer att inte dela med sig av sin information? Då står vi där sårbara och utan skydd. Det kan vara så enkelt som att en person vet något hemligt om någon annan person och så har plötsligt denna person en viss makt gentemot den andre.


Nu tänker ni att Silvia gått och blivit djup på ett filosofiskt plan. Inte alls..


Anledningen till att jag har tänkt på det (förutom att det ligger i min natur att grubbla över udda saker) är att jag dagligen ser att människor med datakunskaper eller kanske vanliga tekniska kunskaper, har en väldig makt över oss som inte har denna kunskap.


På Malmöhögskolas sjuksköterskeprogram är det för det mesta medelålders kvinnor som undervisar och många av dessa tycker det är jobbigt med det tekniska och att behöva arbeta med datorer. De har i stort sett ofta problem med att sätta igång sin powerpoint eller något annat.


Jag tycker det är lika roligt varje gång de bökar och letar och inte kan förstå varför filmklippet de gärna vill visa inte går igång.

Och sen denna hjälplösa min de gör i hopp om att någon av de 100 studenterna ska gå fram och hjälpa till. En kille i klassen kan i stort sett allt och brukar gå fram och fixa det på ett kick.. Nu förväntar man sig att han alltid hjälper till för det verkar som endast han vet hur..

Igår, efter att en av lärarna bökat en stund började klassen vända sig om och leta efter datakillen och där satt han med ett stort smile och såg bekväm ut.. Där och då hade han makten att avgöra om vi överhuvudtaget kommer få någon undervisning, hur länge vi ska behöva vänta innan damen där framme ringer IT avd, om vi slutar i tid osv.. 100 studenters närmaste framtid hade han i sin hand och man såg att han visste det och njöt av det. 


Jag har samma problem hemma vet ni, eftersom jag är beroende av att Sasa hjälper mig med det tekniska på datan. Jag har precis lärt mig CTRL C, CTRL V och vilka under dessa kan utföra. Fil, mapp, dokument  är för mig samma sak och det låter som bla bla bla när han pratar. Mycket lättare när han beskriver det i bilder, typ gul folder osv. Han tycker det är överjobbigt att behöva hjälpa mig hela tiden. Jag är beroende av hans hjälp och det ger honom makt..

Makt som jag retar mig på.. 

Jag har någon gång nämnt att jag kanske borde gå nån kurs i data men i stället för att reagera med att det är en bra ide har han varit lite velig och tyckt att det är väl inget jag har tid med osv.. Nu fattar jag.. Den dagen han fruktar är den dagen jag inte är beroende av hans hjälp.


Sen har jag min blogg som ger mig lite makt att alltid kunna skriva något om honom som HELA världen kan läsa.. 

 
 
Ingen bild

Mira

31 augusti 2011 16:28

Har aldrig tänkt så men det förklarar en del. Jag har oxå makt men det är bara för att jag tycker om att vara behövd. Men är makt alltid negativt?

Silvia Marinkovic

31 augusti 2011 16:35

Inte så länge man inte använder det mot folk..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Silvia Marinkovic - 6 april 2013 18:52

En bit pizza är aldrig fel!

Av Silvia Marinkovic - 28 mars 2013 19:30

Is a friend indeed!!

Av Silvia Marinkovic - 28 mars 2013 09:57

Gamla Bettan på årlig hälsokontroll!

Presentation


Blogg om mitt liv och mina tankar i mitt älskade Malmö..

Kategorier

Senaste inläggen

Gästbok

Fråga mig

15 besvarade frågor

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Tidigare år

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<<
Augusti 2011 >>>

Favoriter

RSS

Banners

Toppbloggare Blogglista.se BloggRegistret.se http://www.bloggtrafik.nu/banners/80x15a.jpg

Skapa flashcards